Co wpływa na cenę dań w luksusowej restauracji?

Zanim będziemy oceniać, ze ktoś jest zdzierca i takie danie możemy zrobić w domu za 5zł przyjrzyjmy się temu co wpływa na wysoki rachunek w luksusowej restauracji. Jeśli interesuje nas np. ekskluzywna restauracja Wrocław i zastanawiamy się skąd wysoki rachunek, oto fakty:

1. Drogie produkty

Luksusowa restauracja używa drogich produktów i mięs dobrego pochodzenia. Nie ma mowy tutaj o przetworach z mięsnego pod klatką. Tak cena polędwicy wołowej z dobrego źródła to ponad 100zł/kg. DO tego wszystko świeżę, wszystko robione, również półprodukty, a jak coś ma skazę jest wyrzucane.To musi kosztować.

2. Miejsce ekskluzywnej restauracji

Koszty lokalu i mniejszej liczby miejsc siedzących, aby nie było tłoku to ważny czynnik. Restaurator musi sobie to odbić ceną dania. Luksusowa szatnia, łazienka, parking w którym bezstresowo zaparkujemy Bentleya. Monitoring, duża przestronna kuchnia. Najlepsza zastawa stołowa, meble i inne to wszystko zawyża koszt dania.

3. Obsługa w luksusowej restauracji

Kelnerzy i kucharze w ekskluzywnej restauracji to nie ludzie prosto z ulicy. Są to ludzie, którzy z powodzeniem mogliby prowadzić własne restauracje – doświadczeni, profesjonalni. Ich wynagrodzenie znacznie przewyższa średnią w branży. Stawka godzinowa doświadczonego kucharza w luksusowej restauracji wynosi minimum 30zł/h na rękę. Oprócz tego, ze obsługa jest droższa to jest jej również więcej. To ma znaczny wpływa na cenę.

4. Gaża szefa kuchni i właściciela

Osoby reklamujące restaurację swoją marką muszą na tym również wyraźnie zarobić. Stąd luksusowa restauracja Wrocław musi być miejscem,w którym suma sumarum zapłacimy za kotlet drobiowy 2x więcej niż w barze mlecznym.

Widzimy zatem, że luksus musi kosztować. Jeżeli narzekamy an cenę zawsze możemy iść do baru mlecznego. Pociechą w tym wszystkim jest rosnąca konkurencja, która powoduje obniżanie ceny i możliwość porównania ofert.

 

Może Ci się również spodoba