Jak wybrać dobre wino?

Podczas posiłków w restauracji sommelier lub certyfikowany specjalista od wina może pomóc w wyborze idealnego wina, nawet jeśli sam nie wiesz zbyt wiele o winie. Pytając o Twoje preferencje smakowe, mogą polecić wino, które dobrze komponuje się z Twoim posiłkiem, jednocześnie uzupełniając Twoje upodobania i niechęci. Ale co się dzieje, gdy przeglądasz półki lub strony internetowe z pozornie nieskończonym wyborem butelek, zastanawiając się, jak wybrać dobre wino? Osobom, które nie znają się na winie, etykieta na butelce lub opis produktu — wraz z opisami nut smakowych, cech charakterystycznych wina i pochodzenia winogron — może tylko jeszcze bardziej utrudnić wybór butelki. Sklep z winami Warszawa może zaproponować Państwu najlepsze wina.

Dobrą wiadomością jest to, że zrozumienie podstawowych informacji o winie może pomóc Ci dowiedzieć się więcej o tym, które wina prawdopodobnie będą dla Ciebie odpowiednie – a których prawdopodobnie będziesz chcieć unikać. Poznając swoje upodobania i ogólną charakterystykę wina, możesz w mgnieniu oka stać się ekspertem od wina i mieć pewność, że wybierzesz wyśmienite wino do posiłku!

Podstawy  „dobrego wina”

Wybór dobrego wina jest całkowicie subiektywny. To, jak każda osoba definiuje dobre wino, jest wyjątkowe dla nich i ich kubków smakowych. Niezależnie od tego, czy wolisz smaki delikatne, odważne, słodkie, cierpkie, a nawet pikantne, możesz znaleźć wino, które uwielbiasz. Te podstawowe cechy, które definiują każdą odmianę wina, mogą być pomocne, aby pamiętać, gdy wybierasz butelkę.

  • Słodycz:  Etykiety win często używają terminów „słodkie”, „półsłodkie” lub „wytrawne”. Wino wytrawne wcale nie będzie słodkie.
  • Kwasowość:  Wina o wysokiej kwasowości będą bardziej cierpkie, natomiast wina o niskiej kwasowości będą miały bardziej okrągły lub bogatszy smak.
  •  Taniny : Taniny to związki fenolowe w skórkach winogron. Gdy taniny są naturalnie obecne w procesie produkcji wina lub są dodawane podczas dojrzewania, wino będzie miało bardziej gorzki smak. Ponieważ taniny mają również tendencję do wysuszania ust, ludzie często mylą poziom taniny z „suchością” wina, która w rzeczywistości odnosi się do tego, jak słodkie lub niesłodkie jest wino. Proces produkcji czerwonego wina zawiera więcej tanin, dzięki czemu niektóre czerwone wina mają wyraźnie wytrawny i gorzki finisz.
  • Body:  Wina charakteryzują się lekkim body, pełnym body lub czymś pomiędzy. „Ciało” wina odnosi się do tego, jak ciężkie lub lekkie jest ono w ustach. Generalnie wina czerwone mają pełniejszy korpus niż białe, podobnie jak wina z winogron uprawianych w cieplejszych regionach, a nie chłodniejszych.
  • Alkohol: im  wyższy procent alkoholu w kieliszku wina, tym bardziej rozgrzewa gardło i tył jamy ustnej. Mierzona w procentach objętości alkoholu (ABV), większość win zawiera od 11 do 13 procent alkoholu, ale może wahać się od 5,5 procent do 20 procent.

Każdy będzie miał inne preferencje dla każdej z tych cech wina, ale przy odpowiedniej staranności można znaleźć butelkę, która spełni Twoje preferencje smakowe. Wina czerwone należą do najlepszych win świata.

Wskazówki dotyczące wyboru dobrej butelki wina

Ponieważ dobre wino wytrawne jest tak subiektywne, wiedza o tym, jak wybrać właściwe wino, wymaga rozważenia kilku czynników – w tym okazji, preferencji smakowych, etykiet i punktów cenowych. Chociaż kombinacja tych czynników jest inna dla każdej osoby, poniższe wskazówki pomogą każdemu, kto szuka idealnej butelki wina.

Może Ci się również spodoba